Keski-Uusimaa selvitti miten loma määräytyi

15.2.2017


Keski-Uusimaan toimitus tarttui maanantaiseen mielipidekirjoitukseeni koulujen joululomien pituudesta ja sen tuomista haasteista pienten lasten perheille. Toimituksen juttu asiasta on ”puheenaihe”- palstalla ja keskusteluun aiheesta voi osallistua lehden sivulla tai ottamalla toimittajaan yhteyttä. Kiitos toimitukselle siitä, aihe on monimutkainen. Julkaisin kirjoitukseni itse täällä ja omalla kotisivullani myös maanantaina.

Tämän päiväisessä lehdessä otsikko on paljon kertova:

”Opettajien toive toteutui: joululoma lähes kolme viikkoa – pienten lasten vanhemmat tyrmistyivät”. Asia on juuri näin. Tyrmistynyt olen ja vielä enemmän kun luen otsikon alun. Päätöstä ei siis tehty perheiden tarpeita ajatellen tai pienten lasten turvallisuutta ajatellen.

Asiasta kysyttiin mielipidettä mm. opettajilta ja oppilailta, ei siis lasten vanhemmilta, perheiltä.

Ingressissä lukee puolestaan: ”Opettajat olivat yksimielisiä siitä, että loma voisi olla välillä pidempi.”

Varmasti, saavathan he tavallista pidemmän loman nyt kun aikaisemmin.

Sinänsä pidän hienona sitä, että opettajia on asiassa työntekijäosapuolena kuultu ja kerrankin työntekijät pääsivät päättämään. Mutta, on muistettava se tosiasia, ettei koululaisten perheillä ole edelleenkään mahdollisuus tuollaiseen lomaan samaan aikaan. Tätä olisi mielestäni pitänyt miettiä kokonaisuutena ja tehdä päätös huomioiden myös sen vaikutukset perheille.

Jutussa puhutaan sen puolesta, että ”pitkäloma on palkinto syksyn ahkeroinnista”.­ Palkinto josta nauttii nyt vain pieni osa. Kouluun myös uskotaan kaikkien palaavan virkistyneinä tuon aikaisempaa pidemmän loman jälkeen. ­Varmasti ne palaavatkin, jotka ovat oikeasti saaneet lomailla sen tarkoituksen mukaisessa hengessä. Lopuissa perheissä ollaan entistä väsyneempiä ja stressaantuneempia seuraavan joulun jäljiltä.

Kunnassa oli selvitelty asiaa ja tuloksena saatiin toive siitä, että pienille koululaisille halutaan lyhyt ja isoille pitkä loma. Ja todettu, että lukiolaisille ja yläkoululaisille tauko tekee hyvää. ­Tätä samaista asiaa minäkin kirjoituksessani nostin esille, sillä juuri ne pienimmät ovat nyt vaarassa jäädä heitteille ja yksin kotiin. Lukiolaiset ja yläkoululaiset pärjäävät jo itsekseen kotona vaikka heillekin haluaisin suoda mahdollisuuden perheen yhteiseen aikaan.

Vedottiin myös siihen, että ongelma ei kuitenkaan katoa minnekään, koska lukuvuodessa on tietty määrä koulupäiviä. Tämäkin on totta, mutta vain osittain. Nyt koulupäiviä sijoitellaan lauantaipäiviksi, joka ei olisi välttämätöntä, jollei jouluna olisi näin pitkä loma. Lisäksi ainakin yksi koulupäivä on sijoitettu arjelle sattuvan torstai-arkipyhän jälkeiselle perjantaille. Uskon, että työnantajan kanssa olisi helpompi sopia tuosta perjantaista kuin yhdestä pitkästä lomasta?

Perusopetusjohtaja Arja Korhonen sanoo jutussa, että opettajat toivoivat pidempää lomaa ja perustelivat sitä muun muassa työssäjaksamisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta. – Opettajat ovat olleet tiukilla ja tehneet valtavasti töitä, sillä juuri on omin hartiavoimin tehty uusi opetussuunnitelma.

Väitän, että me ihan kaikki työssäkäyvät ihmiset olemme venyneet viimevuosina ihan riittämiin ja tehneet yhtä paljon töitä. Työssäjaksamista ja hyvinvointia tulisi lisätä kaikille. Näin toimimalla ja oikean loman mahdollistaminen mahdollisimman monelle myös lisäisi opettajienkin työssä jaksamista. Oppilaat olisivat oikeasti virkeämpiä kun olisivat viettäneet oikeaa lomaa perheen kanssa? Ja opettamistyön arki olisi monelta osin helpompaa oikeasti lomailleitten ja levänneitten lasten kanssa?

Tämä tehty päätös on kuitenkin riskissä viedä asioita entistä huonompaan suuntaan. Perheen jäsenet ovat siis lomalla eri aikaan. Mikäli lapsi on yksin kotona, laskee samalla sen työssä olevan työteho jo pelkästään sen takia, että ollaan huolissaan sen pienen ihmisen pärjäämisestä kotona ja mahdollisesti vastataan päivän aikana toistuviin puhelinsoittoihin, joissa kysytään: ”milloin äiti tulet kotiin” ”milloin isi tulee” ”äiti katson ohjelmaa nyt” ”äiti voinko syödä jo nyt kun on nälkä” ”äiti miten se mikro toimi” ja ”äiti mulla on tylsää”….Työssäjaksamisesta ja työtehokkuudesta enemmän kuitenkin toinen kerta, on oma iso kokonaisuutensa sekin.

No hankala kokonaisuus kaikkinensa mutta tiedoksi, että Keravalla joululomaa on 11 päivää ja Tuusulassa 16 päivää. Järvenpäässä 19 päivää.